Oefening ontstressen

Dit is een oefening voor de beginnende "ontstresser" die je altijd kan doen als je er maar even de tijd voor neemt: Niets doen.

Niets doen

Wat gaan we doen?

Deze eerste stap lijkt misschien heel eenvoudig, maar het vergt toch de nodige aandacht en inzet.

We gaan in deze oefening namelijk niets doen. Dit niets doen gaan we echter wel goed voorbereiden en onszelf eerst een aantal regels opleggen.

Als we straks zorg hebben gedragen voor alle randvoorwaarden en met onszelf de regels hebben afgesproken en ons daaraan hebben gecommiteerd, verbonden, gaan we beginnen.

We gaan in onze rustige plek een kwartier lang stil zitten. Het liefst met onze ogen dicht. Terwijl we een dit kwartier zitten gaan wij onze gedachten bekijken en ons lijf voelen.

Bereid je nu voor door de onderstaande benodigdheden klaar te zetten en de regels met jezelf af te spreken.

Wat hebben we nodig?

  • Een rustige plek, waar we niet gestoord worden.
  • Een timer, bijvoorbeeld een kookwekker, maar dan wel zonder getik.
  • Een notitie-boekje en een pennetje

We hebben verder geen afleiding nodig. Zet dus je telefoon uit of op vliegtuigstand. Zet je kinderen achter de Ipad of televisie, zorg dat jij een klein half uurtje voor jezelf hebt.

De regels van het spel

  • Zoals hierboven al genoemd, geen telefoon, televisie, muziek, iPads, iPod en Sociale media. Dit doen we alleen en voor onszelf.
  • In de 15 minuten dat we stil zitten zullen er allerlei gedachten en gevoelens opkomen. Deze gedachtes en gevoelens gaan wij allemaal voorbij laten drijven. (van alle "regels" is dit de allerbelangrijkste, lees dus dadelijk hieronder hoe we dit doen)
  • Deze oefening doen we zittend. Niet liggend. Mijn voorkeur gaat uit naar op de grond zitten, maar dit is eigen keus.
  • Wanneer we klaar zijn om te beginnen, zetten we de timer op 15 minuten, en we stoppen pas met niets doen als deze 15 minuten om zijn.
  • Mochten er gedachtes of gevoelens zijn opgekomen waar je meer over wilt weten, raad ik je aan om deze, nadat de 15 minuten om zijn! op te schrijven. Ze staan dan nog vers in je geheugen en wellicht kan je hier de volgende keer verder op concentreren.

Gedachtes en gevoelens laten drijven

Als wij stil zitten en even afgesloten zijn van de dagelijkse afleidingen is het onvermijdelijk dat er gedachtes opkomen of gevoelens zich aan ons openbaren. We gaan met deze gedachten en gevoelens niets doen. We gaan ze voorbij laten drijven.

Dit betekent niet dat we ze gaan negeren of tegenhouden. We gaan gedachtes die opkomen signaleren, merk op dat ze er zijn en ga verder met niets doen.

Als er bijvoorbeeld een gedachte opkomt over iets wat nog op werk gedaan moet worden, erken dit dan, zie die gedachte voorbij drijven, en ga verder met niets doen. Laat de gedachten voorbij "waaien" en ga niet in dialoog met de gedachte.

Zo ook met gevoelens, komt er verdriet, boosheid of blijdschap op, of voel je allerlei lichamelijke pijntjes om eigenaardigheden, merk deze dan op. Erken dat ze er zijn maar pak weer terug naar je niets doen.

Oke! Tijd om te beginnen

Start met je niets doen en geniet ervan! Gun jezelf dit kwartiertje niets!


En? Hoe was dat? Moelijk? Of juist eenvoudig? Toen ik voor het eerst deze oefening deed bleven de gedachtes met "hoe lang zou het nog duren" opkomen.

Door deze gedachten voorbij te laten drijven leek dit kwartier wel langer te duren, maar ik was wel heel bewust van het "nu".

Met deze oefening wil ik je naar het "nu" dwingen. Door meer in het nu te zijn, geef je jouw lichaam en geest rust en ruimte. Dat hebben ze hard genoeg nodig in onze snelle samenleving.

Probeer deze oefening wat vaker te doen. Een kwartiertje tijd is helemaal niets in een dag tijd, maar het kan je net de nodige rust geven.