Stress symptomen

Stress is tegenwoordig een veel gebruikt woord. Stress wordt in meer en mindere mate gebruik om aan te duiden dat er er veel, soms heel veel druk op jouw staat.

stress symptomen

Omdat het woord stress op veel verschillende manieren gebruikt wordt, zullen we hieronder uitzetten wat de symptomen van stress zijn. Zo proberen we een duidelijk beeld te geven van wat stress nu precies is. Stress kan ontstaan door een hoge werkdruk, door veel druk van uit (gezins-) sociale kringen maar ook door bijvoorbeeld aanhoudende zorgen over geld of gezondheid.
Vaak zijn er bij stress oorzaken op meerdere gebieden waardoor de beleving van drukte wordt gestapeld.

Stress kan zich op veel manieren uiten, daarom zijn de symptomen bij stress ook uiteenlopend. De symptomen zijn grofweg onder te verdelen in lichamelijke en geestelijke symptomen.

Lichamelijke stress symptomen

Lichamelijke symptomen uiten zich op verschillende manieren. Omdat de meeste van deze symptomen ook op andere ziektes kunnen duiden, is het soms niet direct duidelijk dat het om stress gaat.

Hoofdpijn

Een veelgehoorde klacht bij stress is hoofdpijn. Een drukkend of knellend gevoel in je hoofd komt vaak voor bij stress.

Stijve spieren

Door stress kunnen spieren verkrampen en vast gaan zitten. Vooral de spieren in nek en rug zijn hiervoor gevoelig.

Rugpijn

Zoals hierboven al staat, kunnen spieren verkrampen en daardoor voor last zorgen. Doordat spieren vast gaan zitten kan je last krijgen van rugpijn.

Vermoeidheid en slaapproblemen

Door de zorgen die stress met zich mee brengt kan het zijn dat je lastiger kan inslapen of moeilijke door kan slapen. Dit kan weer leiden tot vermoeidheid. Echter kunnen mensen die stress ervaren ook veel slapen, maar toch moe blijven.

Oorsuisen

Het lijkt misschien een eigenaardig symptoon, maar onder invloed van stress kan je last krijgen van pieptonen of ruis in je oor. Waarschijnlijk wordt dit door het stresshormoon veroorzaakt.

Maag en darmklachten

Een ander veelgehoorde symptoom is rare klachten aan maag en darmen. Een zeurderig gevoel in de buik kan een stressgerelateerde oorzaak hebben. Vroeger werd zelfs nogal eens gedacht dat men van stress een maagzweer kan krijgen.

Geestelijke stress symptomen

Stress gaat vooral gepaard geeft met zorgen en de gedachte aan veel werk of druk, daarom is het niet vreemd dat stress ook een aantal geestelijke symptomen heeft.

Kort lontje

Onder invloed van stress zijn mensen minder flexibel en raken eerder geïrriteerd. Daar waar je eerder best tegen een geintje kon, kan deze nu rauw op je dak vallen.

Burnout

Wanneer stress te lang aanhoudt, kan er een burnout optreden. Dit is dat je letterlijk opgebrand bent en niets meer kunt, dat er niets meer uit je handen kan komen.

Concentratieproblemen

Een vroeg symptoom van stress kan concentratieproblematiek zijn. Een stuk lezen kan lastig gaan of je focus bewaren voor een bepaalde klus lijkt helemaal zoek.

Veranderde eetbehoefte

Onder invloed van stress kan men minder gaan eten omdat de eetlust veranderd. Ook kan je juist meer gaan eten.

Verslavingsproblematiek

Om de zo nodige rust te vinden ten tijde van stress, is het soms gemakkelijk om te grijpen naar middelen. Als dit de enige oplossing lijkt te zijn om tot rust te komen, en zo de stress symptomen de baas te zijn, is het niet vreemd dat stress kan leiden tot verslavingsproblematiek.

Onrust ervaren

Een continue aanwezige nervousiteit kan een symptoom zijn van stress.

Angst en paniek

Doordat stress voor een breed scale aan ongemakken zorgt, kan het zijn dat je hiervoor angstig wordt. Je kan bijvoorbeeld bang worden dat de nervousiteit weer toeslaat en dit kan zich weer in angst uiten. Dit kan zichzelf versterken en zo uitmonden in paniek.

Wanneer je vaak stress ervaart, maak je het stresshormoon cortisol aan. Er zijn diverse onderzoeken die relaties aanwijzen tussen cortisol en allerlei ziektes.

Lees verderop hoe je eenvoudig in je werk een aantal zaken kan aanpakken op stress te verminderen.