Ontstressen

Naast alle tips die we bij stress verminderen hebben gegeven is het compleet kwijtraken, of beheersbaar houden van stress meestal een grote veranderingen in je leven.

Behalve alle praktische tips is ontstressen vaak een combinatie van een veranderende levensinstelling, een groter zelfvertrouwen en bijvoorbeeld een nieuwe richting in je leven.

Ontstressen.org heeft een stappenplan uitgewerkt om te ontstressen.

Inventariseren

Plan tijd in om te inventariseren wat jouw stress oplevert. Welke kleine en grote zaken in je leven zorgen voor stress? Is het bijvoorbeeld iets wat een collega doet, of niet doet. Zijn het je kinderen die tegelijk jouw aandacht willen.

Neem echt even de tijd om een goede inventarisatie te maken. Mij helpt het bijvoorbeeld om een wandelingetje te maken en in gedachte de onderstaande methode te gebruiken om een inventarisatie te doen.

Het 5G model

Het 5G model is een supereenvoudige manier om inventarisaties van situaties te doen en wordt hierom al jaren in onder andere de gezondheidszorg gebruikt.

Neem een gebeurtenis voor ogen en probeer dan ook je gevoelens en gedachten te omschrijven die je erbij voelt en denkt.

Wanneer je deze gevoelens en gedachten hebt, probeer dan eens te bedenken hoe jij reageert hierop. Wat is jouw gedrag? En wat voor gevolgen heeft dit gedrag voor jou?

Kortom:

Richting bepalen

Nadat je aan de hand van het 5G model een inventarisatie hebt gedaan, zul je al beter inzien hoe je denk, wat je voelt en hoe jouw gedrag daardoor bepaald wordt.

Probeer nu hiermee richting te bepalen om te ontstressen. Wat voor doelen ga je jezelf stellen. Laten we een voorbeeld nemen.

Ieder keer als collega X de radio harder zet (Gebeurtenis) of al naar de radio loopt om dit te doen, denkt je meteen "oh, daar gaat ze weer" (Gedachte). Hierdoor voel je direct een soort boosheid opkomen (Gevoel). Dit vind dat je niet boos moet worden op werk, dus krop je dit gevoel op (Gedrag). Dit heeft tot gevolg dat jij de rest van de middag met een onbehagelijk gevoel in je maag zit wat je stress oplevert (Gevolg).

De doelen die je bij dit voorbeeld kan stellen zijn bijvoorbeeld:

Probeer je richting altijd zo proactief mogelijk te omschrijven: "Ik zal..", "Ik ga.." enz.

Actie ondernemen

Nadat je de inventarisatie hebt gedaan wat jou stress oplevert, volgt de belangrijkste stap in het ontstressen, actie ondernemen.

Je weet wat je doelen zijn, begin met de stappen zetten die nodig zijn om deze te behalen. Niet straks, maar nu. Hak nu die knoop door. Zeg nu wat je al lange tijd wilt zeggen. Van uitstel komt vaak helaas afstel. Geloof erin dat de stappen die je gaat zet jou gaan helpen.

Eën van de belangrijkste acties die je moet uitvoeren om te ontstressen, is voor jezelf opkomen, jouw leven leiden naar jouw behoeften. Doe dit nu nog. Elke stap die je zet zal jou sterker maken en volgende stappen makkelijker maken.

Aanvoelen en bijsturen

Wanneer je een aantal keer de actie hebt ondernomen die je wilde nemen, probeer dan eens te voelen hoe het gegaan is. Heeft het geholpen je te ontstressen? Voel je je al beter?

Met als grote veranderingen in bijvoorbeeld een organisatie, is een goede evaluatie van belang om het de keer erop nog beter te doen.

Wat werkte wel en wat niet? Probeer te zien wat voor lessen je hebt kunnen trekken uit dit traject. Vier ook je overwinningen, hoe klein ook. Merk je dat je al iets minder stress ervaart, vier dit. Wees blij dat je op het goede pad zit.

Naast dit bovenstaande stappenplan dat Ontstressen.org biedt, is er ook een cursus ontstressen beschikbaar via ëën van onze partners.